Co tam u Was? Bo u mnie nawet dobrze, narzekać nie można. Może najpierw o tym...
Na blogu Maxa i Elli pojawił się przepis na naleśniki. Ja mam już swój własny [i wychodzą przepyszne], ale nie zaszkodzi spróbować
NALEŚNIKI Z NADZIENIEM BANANOWYM
Potrzebne będą (przepis na około 4 naleśniki):
1 łyżka masła
1 jajko
100 ml maślanki
2 łyżki cukru
80g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 dojrzały banan
1 szczypta soli
masło bądź olej do smażenia
1 jajko
100 ml maślanki
2 łyżki cukru
80g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 dojrzały banan
1 szczypta soli
masło bądź olej do smażenia
Poza tym:
miska, miarka, patelnia i ubijaczka/trzepaczka do ciasta
miska, miarka, patelnia i ubijaczka/trzepaczka do ciasta
Zaczynamy:
1. Jako pierwsze musicie rozpuścić na patelni masło.
2. Następnie, weźcie miskę i wbijcie do niej jajko. Dodajcie maślankę, cukier i stopione już masło, po czym wszystko ze sobą dobrze wymieszajcie.
3. W innym naczyniu wymieszajcie mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Gdy to już zrobicie, dodajcie tę mieszankę do przygotowanej wcześniej masy i dobrze ją wymieszajcie, aż będzie jednolita.
4. Ciasto musi teraz trochę odczekać. Przykryjcie miskę talerzem albo deską i odstawcie na 10 minut.
2. Następnie, weźcie miskę i wbijcie do niej jajko. Dodajcie maślankę, cukier i stopione już masło, po czym wszystko ze sobą dobrze wymieszajcie.
3. W innym naczyniu wymieszajcie mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Gdy to już zrobicie, dodajcie tę mieszankę do przygotowanej wcześniej masy i dobrze ją wymieszajcie, aż będzie jednolita.
4. Ciasto musi teraz trochę odczekać. Przykryjcie miskę talerzem albo deską i odstawcie na 10 minut.
Nie musicie oczywiście przez 10 minut przyglądać się odpoczywającemu ciastu – przejdźcie do następnego kroku:
5. Teraz specjalny dodatek: banan! Obierzcie go, przetnijcie wzdłuż na pół i rozgniećcie go widelcem. Gdy Wasze ciasto odczeka już 10 minut, wmieszajcie do niego banana.
6. Teraz zabieramy się za smażenie. Rozgrzejcie troszkę masła albo oleju na patelni i wlejcie na nią 2 łyżki ciasta. Rozprowadźcie ciasto po patelni i smażcie je 3-4 minuty na średnim ogniu (a więc ca. 150-170°C). Obrućcie potem łopatką naleśnik i smażcie go z drugiej strony przez kolejne ca. 3 minuty, aż nabierze złocistego koloru.
6. Teraz zabieramy się za smażenie. Rozgrzejcie troszkę masła albo oleju na patelni i wlejcie na nią 2 łyżki ciasta. Rozprowadźcie ciasto po patelni i smażcie je 3-4 minuty na średnim ogniu (a więc ca. 150-170°C). Obrućcie potem łopatką naleśnik i smażcie go z drugiej strony przez kolejne ca. 3 minuty, aż nabierze złocistego koloru.
Naleśniki możecie podać z miodem albo sosem czekoladowym.
Brzmi pysznie. A jak smakuje?
Po drugie dziś czwarty dzień naszego konkursu. Dziś zagadka polega na tym, by odpowiedzieć na proste pytanie:
- W którym roku rozpoczęła się bitwa pod Grunwaldem?
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Tylko tyle? Chcemy więcej :)